Administrator

Consiliul Judetean Bacau, initiatorul Sistemului Integrat de Management al Deseurilor Solide în judetul Bacau, prin intermediul Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara pentru Salubrizare Bacau (ADIS), în colaborare cu Primaria Municipiului Bacau, cu implicarea  operatorului de colectare si transport deseuri – Soma, a operatorului de administrare instalatii deseuri – EcoSud si cu sprijinul GreenPoint (Organizatie de Implementare a Raspunderii Extinse a Producatorilor),  va desfasura începând cu  aceasta saptamâna, la nivelul municipiului Bacau, Campania „Colecteaza selectiv deseurile!”. Initiativa, desfasurata la aceasta data în municipiile Bacau, Onesti, Moinesti si orasul Darmanesti vine în completarea masurilor pe care ADIS si operatorii de salubrizare (Romprest, Soma, EcoSud) le iau în scopul cresterii cantitatii de deseuri reintroduse în circuitul economic si reducerii cantitatii deseurilor care, în final, ajung la depozitul ecologic judetean. Programul este suplimentar platformelor de colectare a deseurilor, dotate cu recipiente pentru colectarea selectiva – containare/clopote.
Facând apel la spiritul civic al cetatenilor, extindem astazi acest concept si la nivelul municipiului Bacau, adresând locuitorilor provocarea de a raspunde îndemnului „Colecteaza selectiv deseurile!”.
Campania are ca scop principal protectia mediului înconjurator, oferind avantajul unui mediu mai curat, contribuind la conservarea resurselor naturale, pentru folosul generatiilor urmatoare.
Într-o societate a consumului, cum este societatea actuala, este necesar sa regândim semnificatia cuvântului „deseu” si sa întelegem ca aproape 50% din deseurile pe care le aruncam pot fi reutilizate.
Activitatea lansata astazi, 6 iulie 2020, în municipiul Bacau, se va desfasura pe parcursul a patru luni, în perioada iulie–octombrie, ea fiind initiata cu succes în Onesti, Moinesti si Darmanesti înca din 25 aprilie 2020.
În cadrul Campaniei vor fi distribuiti populatiei, începând de mâine, 7 iulie 2020, etapizat, prin intermediul operatorului de colectare si transport deseuri – SOMA, un numar de 90.000 saci destinati colectarii selective a deseurilor reciclabile, pusi la dispozitia ADIS de catre GreenPoint.
 
Ce se colecteaza în sacul primit? Hârtie si cartoane; PET-uri si pungi din plastic, folii de ambalaje; doze de aluminiu, cutii conserve. Nu se colecteaza în sacul primit, deseurile din sticla!


Colectarea sacilor cu deseuri reciclabile se va realiza în saptamânile 27.07-31.07 (colectarea nr. 1), 10.08-14.08 (colectarea nr. 2), 24.08-28.08 (colectarea nr. 3), 07.09-11.09 (colectarea nr. 4), 21.09-25.09 (colectarea nr. 5), 05.10-09.10 (colectarea nr. 6), 19.10-23.10 (colectarea nr. 7) în intervalul orar 08.00-16.00, conform urmatorului grafic:
-    LUNI: se vor colecta sacii din fata imobilelor cu acces la strazile din cartierul ªerbanesti;
-    MARÞI: se vor colecta sacii din fata imobilelor cu acces la strazile din cartierul Gheraiesti si din cartierul Miorita (strazile 22 Decembrie, 8 Martie, Buciumului, Depoului, I.I. de la Brad, Lunei, Mioritei, Nordului, Prel. Bradului, Prieteniei, Primaverii, Sucevei, Vântului, Venus, Vrancei, Vulturului);
-    MIERCURI: se vor colecta sacii din fata imobilelor cu acces la strazile din cartierul CFR, inclusiv de la locuintele individuale situate pe Calea Moinesti si din cartierul Tache;
-    JOI: se vor colecta sacii din fata imobilelor de pe strazile din cartierul Izvoare si din cartierul Republicii;
-    VINERI: se vor colecta sacii din fata imobilelor cu acces la strazile din zonele Centru – Gara (strazile Aleea Ateneului, Avram Iancu, Banca Nationala, Bogdan Voievod, Caisilor, Cuza Voda, Decebal, Ecaterina Varga, Energiei, Erou C.M. Hasan, Garii, George Bacovia, I.G. Destelnica, I.S. Sturza, Ion Luca, Maramures, Martir Closca, Martir Horia, Magura Casin, Mihai Eminescu, Mihail Kogalniceanu, Neagoe Voda, Nicolae Titulescu, Nucului, Oituz, Pacii, Plantelor, Razboieni, ªoimului, Traian, Vasile Alecsandri).


Deseurile reciclabile colectate în saci ajung la Statia de sortare Bacau, unde EcoSud - operatorul instalatiei realizeaza sortarea, valorificând în final aceste cantitati deviate de la depozitare.
Speram ca prin campania lansata astazi sa contribuim la îmbunatatirea sistemului de colectare selectiva, pentru a ne atinge tintele asumate prin Tratatul de Aderare si nu în ultimul rând, sa contribuim la crearea unui mediu mai curat si mai sanatos.

    Presedinte ADIS
    Sorin BRASOVEANU

 
Close Search Window