Administrator

 

COMUNICAT DE PRESA

 

Joi, 27 august 2020, a fost dat ordinul de începere a lucrarilor de executie la cel de-al doilea buncar al Sectiei de Radioterapie.

Constructia cladirii estimata, conform devizelor, la aproximativ 5,6 milioane de lei este finantata din bugetul propriu al Consiliului Judetean Bacau.

În luna decembrie 2019 a fost semnat contractul de proiectare pentru cel de-al doilea buncar.
Achizitia acceleratorului de particule din dotarea buncarului, care a fost deja comandat este finantata tot din bugetul Consiliului Judetean Bacau, valoarea acestuia fiind de 17,7 milioane de lei.
Investitia vine în completarea proiectului de modernizare a Compartimentului de Radioterapie, finalizat în 2017. Valoarea proiectului a fost de aproximativ 29 de milioane de lei, din care valoarea echipamentelor medicale a reprezentat mai mult de 60%. Modernizarea Radioterapiei a presupus reabilitarea integrala a cladirii, care are 24 de paturi, si dotarea cu un accelerator de particule de ultima generatie, cu 2 energii de fotoni si 5 grupe de electroni, si alte echipamente medicale. Aparatul poate trata peste 70 de tipuri de cancer. Un accelerator similar mai exista doar la Institutul Oncologic din Cluj, dar de generatie mai veche.
La aceasta ora, în judetul Bacau sunt în evidentele medicale peste 8 000 de pacienti oncologici,  din care 650 de pacienti beneficiaza anual de tratamente de chimio si radioterapie la care se adauga cei peste 4000 de pacienti aflati în monitorizare si control.

Proiectul de extindere a sectiei de radioterapie, prin construirea unui nou buncar si dotarea lui cu un accelerator de particule a fost gândit în primul rând pentru a usura starea pacientilor oncologici. Din pacate numarul de cazuri nou depistate este în crestere, gradul de utilizare al paturilor în cadrul sectiei de Oncologie este si el unul ridicat astfel încât extinderea sectiei, cu dotarea corespunzatoare era mai mult decât necesara. Am facut toate demersurile necesare, am alocat sumele de care era nevoie, ordinul de începere a fost dat asa încât de astazi începe organizarea de santier. Pe viitor, pacientii care, din lipsa de locuri nu se puteau trata în Bacau nu vor mai fi nevoiti sa mearga în alte spitale pentru a se trata iar acesta este cel mai important aspect”, a subliniat Sorin Brasoveanu, presedintele Consiliului Judetean Bacau.

Lucrarile de extindere si construire a celui de-al doilea buncar se vor realiza fara a întrerupe activitatea medicala a sectiei si fara a modifica instalatiile existente.

În ultimii patru ani, investitiile în sanatate au totalizat peste 160 de milioane de lei, mai bine de 85% fiind din bugetul Consiliului Judetean Bacau. Fie ca vorbim despre reparatii capitale la Pediatrie, corpurile A si B, de Cladirea Laboratorului de Medicina Legala, recent data în folosinta, de reparatii capitale la statiile de pompare si rezervoarele de apa, si acestea finalizate sau de extinderea si modernizarea Unitatii de Primiri Urgente, împreuna cu realizarea heliportului, sunt doar câteva exemple din cele peste 20 de proiecte de care a beneficiat Spitalul Judetean de Urgenta Bacau si care contribuie la obiectivul pe care ni l-am asumat - cresterea calitatii actului medical si al serviciilor oferite cetatenilor”, a mai mentionat presedintele Sorin Brasoveanu.

 
Close Search Window