Administrator


 

 

În perioada 7-9 iunie 2019 va avea loc cea de-a V-a editie a Forumului Zonal de Arhitectura si Urbanism „Moldova Reper 2030”, organizata de Filiala Bacau - Neamt a Ordinului Arhitectilor din România si Uniunea Arhitectilor din România Filiala Bacau - Neamt.

 

Tema acestei editii este legata de Festivalul „Theaterstock” eveniment cultural de anvergura, desfasurat la Bacau, timp de 16 zile, în luna august 2015. Manifestarea neconventionala a avut loc nu numai în institutiile publice de spectacol, dar a utilizat si întregul potential urban, dând astfel nastere la necesitatea dezbaterilor asupra valentelor spatiului public.
Forumul va avea trei sesiuni, conferentiate de arhitecti din România, Republica Moldova si Cernauti, dar si de invitati din administratia publica si oameni de cultura.

 

Sesiunea I aduce în discutie „Spatiul public: purtator al valorilor sociale, culturale locale si civile ale comunitatii. Proprietate, utilitate simbolistica”, are loc la Teatrul Municipal „Bacovia” Bacau si  va utiliza limbajul teatral, scena fiind amenajata ca un spatiu public (scenografie, ambianta sonora).

 

Sesiunea a II-a  are ca tema „Spatiul public: factor de atractivitate si responsabilitatea administratiei. Criza spatiilor publice, viziuni de perspectiva”. Vor fi organizate dezbateri cu privire la fenomenul acapararii private, a Statului sau a persoanelor fizice, dupa anul 1989 a spatiilor publice în România, fenomen care a declansat criza acestor spatii. Discutiile se vor axa pe nuanta relatiilor dintre spatiul public, cel privat si spatiile intermediare.

 

Sesiunea a III-a se va concentra pe tema: „Spatiul public: valoarea comunitatii si responsabilitatea administratiei. Spatii publice noi, reabilitate sau câstigate” iar discutiile vor avea la baza prezentarea unor studii de caz, respectiv: „Botosani – un târg medieval la confluenta a trei imperii” si „Reconstructia pietei centrale din Illintsi (Ucraina) – o noua calitate a spatiului”. La finalul sesiunii participantii sunt invitati la „Dialogul Artelor”, un spectacol de muzica si poezie în regia si scenografia lui Val Manescu.

 

Programul pe scurt:
Vineri, 07 iunie 2019, Bacau, Teatrul Municipal Bacovia:
• ora 14.00 - înregistrarea participantilor;
• ora 14.30 - deschiderea lucrarilor;
• ora 15.00 - 20.00 - sesiunea I.   

Sâmbata, 08 iunie 2019, Tescani, Casa Memoriala „Rosetti Tescanu - George Enescu”
• 10.30 - sesiunea a II-a, partea I;
• 15.30 - sesiunea a II-a, partea a II-a;  
• 18.00 - spectacol de muzica si poezie - „Dialogul artelor”;
• 21.00 - deplasarea cu autocarul la Bacau.

Duminica, 09 iunie 2019, Slanic Moldova
• 11.00 - deplasare cu autocarul la Slanic Moldova - Orasul vazut de aproape -vizita orasului si a zonei izvoarelor minerale.

Pentru mai multe detalii despre eveniment si programul complet al forumului puteti accesa site-ul www.moldovareper2030.ro.

Close Search Window