Administrator


Domnul Dumitru Braneanu, Vicepresedintele Consiliului Judetean Bacau, a primit vineri, 2 martie 2012, vizita scriitoarei franceze Rachel Hausfater. Acesta sosire la Bacau face parte din actiunele organizate în parteneriat cu Institutul Francez din Iasi în cadrul Zilelor Francofoniei si a bunelor colaborari avute de-a lungul anilor. 


Rachel Hausfater, cea mai cunoscuta scriitoare pentru copii din Franta, nascuta la Paris, în anul 1955, într-o familie de evrei români, îsi are radacinile, dupa  bunicii paterni, în Bacau. Autoare a 21 de carti si romane pentru adolescenti si copii  este laureata a premiilor « Enfantaisie » în 2000 si « Goya découverte »  în 2003.

Din spusele scriitoarei, cartile sale vorbesc despre Holocaust, explicit sau implicit, despre suferinta copiilor în timpul celui de-al doilea razboi mondial ori despre perioada dificila a adolescentei, despre iubire, muzica si despre pasiunea pentru prajituri. Doua dintre romanele sale au fost traduse si în limba româna de catre Betty Kirchmajer-Donca: Le chemin de fumée (Drumul de fum) si La danse interdite (Dansul interzis).


Dupa primirea la Consiliul Judetean Bacau, Rachel Hausfater, s-a întâlnit în anfiteatrul Facultatii de litere a Universitatii „Vasile Alecsandri” cu studentii si cu liceenii din Bacau.
Dupa-amiaza, scriitoarea, s-a reîntors la Consiliul Judetean Bacau, unde, în prezenta Vicepresedintelui Dumitru Braneanu, a avut ocazia sa stea “la taifas” cu scriitorii francofoni bacauani.


Chiar daca cartile sale sunt triste, având ca erou principal “un copil sau un adolescent singur, mânat de o pasiune sau o forta interioara care de fiecare data îl ajuta sa progreseze, sa se regaseasca, sa supravietuiasca si sa se realizeze”, Rachel Hausfater este o fire vesela, care emana optimism.

Close Search Window