Administrator


În ziua de 22 noiembrie 2018, la Biblioteca Municipala „Radu Rosetti” din Onesti a avut loc Concertul de  lansare a albumului „Cântari psaltice românesti compuse între 1859 - 1918”.

 

Concertul de gala face parte din proiectul „Muzica psaltica de la Mica la Marea Unire”, demarat de catre Asociatia Culturala ”Filomelos” si finantat de Consiliul Judetean Bacau, în baza Legii 350. Parteneri ai proiectului sunt Biblioteca Municipala „Radu Rosetti” din Onesti si Protopopiatul Moinesti, alaturi de Arhiepiscopia Romanului si Bacaului si Protopopiatul Onesti.

 

„Muzica psaltica de la Mica la Marea Unire” este un demers cultural care si-a propus aducerea la lumina, în anul Centenarului Marii Uniri, a unor cântari psaltice compuse (sau traduse) în rastimpul celor doua Uniri (1859 - 1918). Evidentierea acestor piese prin lansarea discului audio „Cântari psaltice românesti compuse între 1859 - 1918”, reprezinta o modalitate de pretuire a efortului acelor timpuri, când contextul social- politic nu era unul favorabil valorizarii muzicii psaltice. Apreciem implicarea si deschiderea echipei Consiliului Judetean Bacau, mai ales în ceea ce priveste promovarea valorilor traditionale românesti dar si a cântului bizantin ce aduce liniste în suflete si întareste credinta,  dat fiind faptul ca întotdeauna pe români i-au unit Biserica neamului, limba si credinta”, a subliniat Paula Cautis, managerul de proiect si presedintele Asociatiei ”Filomelos”.

 

Concertul de gala a încheiat turneul de promovare sustinut de membrii Corului psaltic ”Filomelos” în localitatile Bacau, Agapia, Târgu Ocna, Moinesti, Comanesti  si Sascut.

Close Search Window