Administrator    Astazi, 21 august 2018, la Sala Mare a Palatului Administrativ a fost semnat cel de-al patrulea contract finantat prin Programul Operational Regional 2014-2020, aferent proiectului „Investitii în servicii comunitare pentru persoane adulte cu dizabilitati în comuna Tamasi, judetul Bacau”. Documentul a fost semnat în prezenta presedintelui Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu si a primarului comunei Tamasi, Viorica Dontu, de catre Vasile Asandei, director general al Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord Est si de Daniela Tîtaru, director general al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (D.G.A.S.P.C.) Bacau.
    Proiectul consta în construirea a patru locuinte protejate pentru persoanele adulte cu dizabilitati din comuna Tamasi si a unui centru de zi pentru aceste persoane, valoarea investitiei ridicându-se la peste 4 milioane de lei.
    Este o noua investitie care se înscrie într-un proces amplu, început în 2005 si care presupune închiderea centrelor mari pentru persoanele cu dizabilitati. „Obiectivele noastre, prin înfiintarea acestor tipuri de servicii se centreaza pe doua directii. Prima este de a dezvolta servicii sociale cu rol de prevenire si totodata cu rol de suport pentru integrarea în comunitate a persoanelor cu dizabilitati. Aceasta, deoarece exista o nevoie critica în comunitatile judetului de a furniza modalitati individualizate de asistenta sociala, abordând nevoile speciale ale persoanelor cu dizabilitati si ale familiilor acestora. A doua directie se canalizeaza spre asigurarea conditiilor pentru formarea deprinderilor de viata independenta si pregatire educationala care sa permita persoanelor cu dizabilitati sa se integreze cât mai bine cu putinta în viata sociala”, a subliniat câteva aspecte importante, presedintele Sorin Brasoveanu.
    Grupul tinta este format din 24 de persoane cu dizabilitati, beneficiare de servicii rezidentiale provenind din cadrul Centrului de Reabilitare si Recuperare Neuromotorie Racaciuni care prin realizarea acestui proiect vor fi dezinstitutionalizate în cele patru locuinte protejate precum si 30 de persoane cu dizabilitati din comunitate. Acestia vor fi beneficiarii serviciilor oferite de centrul de zi, dat fiind ca, la aceasta ora, mediul social, neadaptat deficientelor le împiedica total sau le limiteaza accesul cu sanse egale la viata comunitatii.
    „Toate cele patru proiecte câstigate recent se încadreaza în Strategiile pe termen lung, atât pentru dezvoltarea durabila a judetului Bacau cât si pentru dezvoltarea serviciilor sociale si mai trebuie mentionat faptul ca aceste proiecte vor fi urmate de altele pe care intentionam sa le depunem în cadrul Programului Operational Capital Uman. Pentru ca, obiectivul ultim este cresterea calitatii vietii persoanelor cu dizabilitati iar pentru acest deziderat, niciun efort nu este inutil”, a precizat Daniela Tîtaru, director al D.G.A.S.P.C.

Close Search Window