Administrator


 

 

 

Astazi, 30 august 2018, de la orele 9.30, Sala Ateneu din Bacau a gazduit o ampla dezbatere cu privire la noul proiect de act normativ ce are în vedere modificari la Legea pensiilor nr. 263/2010. La sedinta Comisiei de Dialog Social au participat Secretarul de stat în Ministerul Muncii si Justitiei Sociale Adrian Marius Rândunica, senatorul Dragos Benea, deputata Elena Haratau, deputatul Ionel Floroiu, dar si reprezentanti ai administratiei publice locale, printre care vicepresedintele Consiliului Judetean Bacau, Silviu Ionel Pravat si subprefectul judetului Bacau, Valentin Ivancea, pensionari, reprezentanti ai asociatiilor de pensionari, sindicate.

Agenda dezbaterii a cuprins o prezentare succinta a propunerilor de modificare la Legea pensiilor, ce se doreste a fi aplicata chiar de anul viitor si care va afecta în mod pozitiv peste 5 milioane de pensionari. Astfel, se au în vedere 4 principii de baza, si anume: contributivitatea, egalitatea, imprescriptilitatea si solidaritatea sociala. Mai precis, scopul noilor modificari este de a reduce inechitatile dintre cei iesiti din câmpul muncii si de a se face diferentierea între categoriile de pensionari în functie de contributia data la stat în timpul activitatii derulate pe parcursul vietii.
Interventia ministrului secretar de stat a cuprins câteva puncte esentiale si de real interes, legate de principalele modificari pe care noul proiect de lege le aduce, cum ar fi: debirocratizarea sistemului pentru ca informatiile despre stagiul de cotizare si contributiile la stat sa ajunga mai rapid si eficient la cetatean, reducerea cu 6 ani a limitei de vârsta pentru mamele ce au nascut si crescut 3 copii, posibilitatea pensionarilor cu invaliditate de a desfasura anumite activitati profesionale pentru ca veniturile obtinute din aceste activitati sa fie cumulate cu pensia de invaliditate sau optiunea pensionarilor cu stagiu de cotizare sub 15 ani pentru o indemnizatie sociala minima.

Dupa expunerea generala a proiectului legii pensiilor a urmat dezbaterea propriu-zisa, un dialog deschis cu întrebari adresate de pensionari, reprezentantii asociatiilor de pensionari, sindicate si raspunsuri oferite acestora de catre reprezentantul Guvernului si parlamentarii bacauani.

Close Search Window