Administrator
Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau (D.G.A.S.P.C.) va depune spre finantare, în perioada urmatoare, conform calendarului granturilor, patru noi proiecte care propun alternative pentru persoanele cu dizabilitati dar si pentru copiii institutionalizati.  Trei dintre cererile de finantare sunt în cadrul Programului de Interes National «Înfiintarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criza si locuinte protejate în vederea dezinstitutionalizarii persoanelor cu dizabilitati aflate în institutii de tip vechi si pentru prevenirea institutionalizarii persoanelor cu dizabilitati din comunitate» si au ca obiectiv construirea de locuinte protejate si a unor centre de zi în comunele Plopana si Sarata dar si în municipiul Bacau.
Astfel, vor fi construite, dotate si amenajate 2 locuinte protejate în comuna Plopana, cu o capacitate de 6 locuri pentru 12 persoane cu dizabilitati institutionalizate aflate în Centrul de Recuperare si Reabilitare a Persoanei cu Handicap Ungureni (C.R.R.P.H.). Pentru persoanele adulte cu dizabilitati dezinstitutionalizate din Centrul Ungureni si pentru persoanele adulte cu dizabilitati din comunitate va fi dotat si amenajat un centru de zi, cu o capacitate de 40 de locuri. Prin înfiintarea acestor centre, capacitatea C.R.R.P.H. Ungureni va fi redusa la maximum 50 de locuri, în egala masura, accentul fiind pus si pe dezvoltarea masurilor de prevenire a institutionalizarii.
Tot pentru persoanele cu dizabilitati aflate în Centrul de la Ungureni si a celor provenind din Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica Darmanesti vor fi construite si în comuna Sarata 3 locuinte protejate cu o capacitate de 6 locuri pentru 18 persoane. În comuna va fi reabilitata si amenajata si o cladire existenta unde va functiona un centru de zi pentru persoanele cu dizabilitati.
ªi în municipiul Bacau va fi înfiintat un Centru de tip respiro pentru persoanele cu dizabilitati, scopul acestuia fiind de a preveni institutionalizarea persoanelor cu dizabilitati si de a îmbunatati calitatea vietii acestora. Centrul, cu o capacitate de 8 locuri va fi construit în municipiul Bacau, str. Aleea Ghioceilor, nr. 4, în apropierea cladirii Centrului de servicii sociale «Ghiocelul» si va furniza servicii de îngrijire si asistenta persoanelor cu dizabilitati aflate în îngrijirea familiei, 24 de ore din 24, pentru o perioada de maxim 60 de zile pe an, ajutorul specializat fiind oferit de catre un asistent personal sau un asistent personal profesionist.
Al patrulea proiect care va fi depus spre finantare, «TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor», va fi realizat de Autoriatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, în parteneriat cu directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului si se refera la «Reducerea numarului de copii si tineri plasati în institutii, prin consolidarea retelei de asistenti maternali».
La nivelul judetului Bacau proiectul presupune 2 componente respectiv rambursarea cheltuielilor angajate în perioada 2014-2018, cu plata drepturilor salariale ale asistentilor maternali profesionisti ai D.G.A.S.P.C. Bacau dar si finantarea activitatilor care privesc îmbunatatirea nivelului de competente ale asistentilor maternali profesionisti si a personalului specializat. Practic, proiectul prevede asigurarea salariilor asistentilor maternali care vor fi angajati în perioada 2019-2023 si formarea tuturor asistentilor maternali. D.G.A.S.P.C. Bacau estimeaza pentru perioada 2019-2023 recrutarea, pregatirea si angajarea unui numar de 105 de asistenti maternali profesionisti, cheltuielile fiind asigurate din proiect.

Close Search Window