Administrator
    Miercuri, 16 septembrie 2015, Consiliul Judetean Bacau a fost gazda conferintei de presa organizata în scopul mediatizarii proiectului „Restaurarea si Valorificarea Durabila a Patrimoniului Cultural - Observatorul Astronomic „Victor Anestin” Bacau, cod SMIS 13163.
    Proiectul este finantat din fonduri europene în cadrul Programului Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 5 – Dezvoltarea durabila si promovarea turismului, Domeniul major de interventie 5.1 - Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe.

 

   Bugetul total alocat acestui proiect este de 12.834.518,62 lei, asistenta financiara nerambursabila fiind de 9.036.752,57 lei.
   Modernizarea cladirii Observatorului Astronomic prevede la nivelul superior crearea unei platforme circulabile, unde va fi amenajata o sala ecuatoriala, acoperita cu o cupola rabatabila, dotata cu un telescop performant.
    Noul corp de cladire, construit în partea de sud a Observatorului, înglobeaza accesul în constructia existenta. Cladirea noua va fi prevazuta cu o scara de acces în 4 rampe si cu un lift panoramic vitrat pentru 6 persoane.
    Prin crearea punctelor de informare la fiecare nivel al constructiei noi si realizarea salii ecuatoriale la ultimul etaj al cladirii existente, va rezulta un obiectiv architectural unitar, modern.
    Proiectul, prin anvergura investitiei si obiectivele realizate, reprezinta un instrument de sprijin în promovarea obiectivelor turistice culturale bacauane, având ca principal efect cresterea numarului de turisti români si straini care vor vizita judetul Bacau. ”Sunt convins ca Observatorul astronomic, alaturi de alte proiecte implementate de catre Consiliul Judetean Bacau, cum ar fi Pârtia de schi de la Slanic Moldova sau Ambulatoriul Spitalului Judetean de Urgenta, va fi un proiect de succes. Daca în 2013, Observatorul astronomic a fost vizitat de aproximativ 6 000 de persoane, începând cu anul 2016, dupa finalizarea achizitiilor si dotarea cu tehnica de ultima generatie cred ca vom depasi numarul de 10 000 de vizitatori. Sper ca la Noaptea Muzeelor, Observatorul astronomic sa fie institutia vedeta de pe harta judetului Bacau si nu numai”, a precizat Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean Bacau, prezent la eveniment.

Close Search Window