Administrator


După o primă ediție de succes, desfășurată anul trecut în județul Bacău, ACS Rally Spirit în parteneriat cu Consiliul Județean Bacău a organizat în perioada 12-13 iunie 2021 cea de-a doua ediție a concursului de ciclism Turul Colinelor.

Road Grand Tour este o competiție ciclistă de șosea din România, deschisă pentru toți participanții - amatori, profesioniști și copii. La fiecare etapă se aliniază la start între 300 și 400 de concurenți atât din România cât și din țările vecine (Bulgaria, Ucraina și Republica Moldova).

În alegerea traseelor s-a ținut cont de nivelul ridicat de dificultate, dorința de a circula numai pe drumuri județene, dar și evidențierea și promovarea spectaculoasei locații refăcute pe fonduri europene - Mănăstirea Răchitoasa.

Sâmbătă, 12 iunie 2021, a avut loc proba de Criterium, în centrul orașului Bacău, pe un circuit de aproximativ 2,3 km. Prima categorie care a luat startul a fost cea de Open Feminin și a numărat 9 participante. Regulile jocului au fost simple: după o tură de circuit, ultima care trecea linia de sosire era eliminată. Astfel, locul 3 a fost obținut de Corina Butuc, iar primele locuri de pe podium s-au decis într-un sprint dintre Ela Mureșan și Miriam Stan. Ultima dintre ele a reușit să se impună, în timp ce actuala campioană națională la șosea fond și XCM a ocupat locul secund.

Numărul băieților a fost mult mai mare iar spectacolul oferit de aceștia a fost pe măsură. La categoria Amatori masculin (al doilea start al probei), Andrei Amăriuței a obținut locul 1 și a fost urmat pe podium de Adrian Moroiu (locul 2) și Filip Grigorescu (locul 3). Probabil cea mai așteptată cursă, cea a categoriei Elite Masculin (la startul căreia au fost și cadeți, juniori, U23), a avut un podium cu nume mari. În ultima tură de circuit, Denis Piciu a reușit să păcălească plutonul și să se desprindă de ceilalți, însă a fost prins. Același rutier s-a bătut la sprint cu Gerhard Moldansky, sportivul care a câștigat etapa. Denis a obținut locul 2, iar podiumul a fost completat de Adi Marcu. La categoria juniori/cadeți, Mihnea Harasim a dovedit că a fost cel mai puternic dintre cei de vârsta lui. Edvard Novak a terminat pe locul 2, iar Alex Surugiu pe locul 3.

În ultima zi de cursă, ploaia a dat bătăi de cap participanților, de la start până la finiș, însă toți au fost mai atenți și precauți. Cățărările oferite de traseu au fărâmițat plutonul, creându-se ecarturi de câteva minute între grupuri. Finalul de la Mănăstirea Răchitoasa a oferit un câștigător neașteptat. După ce a înfruntat ploaia și munca depusă la proba de Criterium, Denis Piciu a câștigat proba de fond la categoria sa, urmat la o roată în spate de Bogdan Duca și Gery Moldansky la scurt timp după ei.
Mihnea Harasim a câștigat detașat față de locul secund la categoria sa, Valentin Afrasinei, iar Tudor Ghitoc a terminat pe locul 3. Florin Mureșan s-a impus la Open Amatori Masculin, podiumul fiind completat de Iosif Ureche și Filip Grigorescu. La fete, Manuela Mureșan a luptat să rămână cât mai în fruntea cursei pe tot parcursul zilei, Alexandra Cioclu a pedalat impecabil, la doar 16 ani, și a obținut un binemeritat loc 2, urmate de câștigătoarea primei probe, Miriam Stan.

Printre obiectivele programului sportiv regăsim promovarea ciclismului în rândul tinerilor și a populației județului în general și promovarea turismului, a obiectivelor reabilitate pe fonduri europene, dar și a imaginii județului Bacău la nivel national.
Valoarea totală a bugetului proiectului este de 342.000 lei, din care Judeţul Bacău, ȋn calitate de asociat, finanţează proiectul cu suma de 310.500 lei.

Turul Colinelor, aflat în 2021 la a doua ediție, mai pregătește pentru cicliști încă două etape de șosea după cum urmează:
- Drumul Eroilor Tg. Ocna – Valea Uzului 21-22 august 2021
- Gentleman’s Bacău Tour - 2 octombrie 2021

Turul Colinelor - ediția a II-a (video)
 

Close Search Window